ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗ ΣΚΥΡΟ

Η ΧΩΡΑ

Η Χώρα θέλει… φυσικές αντοχές για να την ανεβοκατεβείτε ολόκληρη, ιδιαίτερα κάτω από τον αδυσώπητο ήλιο του Αιγαίου. Θα σας ανταμείψει, όμως, με μια έκπληξη πίσω από κάθε στροφή του δρόμου: ένα χαριτωμένο καφενεδάκι, ένα σημείο με φαντασμαγορική θέα, ένα σπίτι από την ανοιχτή πόρτα του οποίου μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα παραδοσιακά, λιλιπούτεια και σκαλιστά χειροποίητα έπιπλα. Η Μεγάλη Στράτα καταλήγει στην πλατεία Αιώνιας Ποίησης, ή πλατεία Μπρουκ, στην οποία δεσπόζει το άγαλμα του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Αν έπρεπε να συνθέσουμε ένα άτυπο top-7, αυτό σίγουρα θα περιελάμβανε την αμμουδιά του Αγίου Πέτρου, με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και το πευκοδάσος στο background, τον επίσης καταπράσινο βοτσαλωτό ορμίσκο του Πεύκου, την απαλή αμμουδιά της Κυραπαναγιάς, την εξωτική αμμουδιά με τα τιρκουάζ νερά στο νησάκι Σαρακηνό, όπου θα φτάσετε με βαρκάκι από τη Λιναριά (λεπτομέρειες παρακάτω), τη μεγάλη αμμουδιά στα Γυρίσματα, τα κρυστάλλινα νερά της βοτσαλωτής Κολυμπάδας και την μεγάλη, κοσμοπολίτικη αμμουδιά στα Μαγαζιά, που απλώνονται κάτω από τη σκαρφαλωμένη στο βράχο Χώρα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Σκύρος είναι νησί με ιστορία και αυτό διαφαίνεται τόσο στην μυθολογία της Ελλάδας, στα αξιοθέατα μνημεία της, τα υπέροχα σχέδια στα κεραμικά και τα κεντητά της, αλλά και τα ήθη και έθιμα της. Αξίζει να δείτε το Αρχαιολογικό μουσείο Σκύρου, το Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάϊτς, τον αρχαιολογικό χώρο στον οικισμό Παλαμάρι όπου υπάρχουν ακόμα τα ερείπια του τείχους του που χρονολογούνται στην πρώιμη και Μέση εποχή του χαλκού, τα Πουριά με το αρχαίο λιμάνι και ορυχείο πωρόλιθου. Η Σκύρος είναι πραγματικά υπέροχη και όπου βρεθείτε θα βρείτε σίγουρα κάτι που θα σας κερδίσει.

ΣΚΥΡΙΑΝΟ ΑΛΟΓΑΚΙ

Δείτε από κοντά τη μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Σήμερα σκυριανά αλογάκια υπάρχουν 260σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 ζουν στη Σκύρο. Η ιππασία με το σκυριανό αλογάκι στις φάρμες και στα κτήματα που προσφέρει το νησί, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Η πεζοπορία και η αναρρίχηση είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στο νησί. Στο Βόρειο τμήμα του νησιού δεσπόζει το εκτενές πευκοδάσος της Σκύρου, ενώ στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται το Όρος Κόχυλας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποτελεί προστατευόμενη ζώνη, τεράστιας οικολογικής αξίας, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα και ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Η γεωγραφική θέση της Σκύρου, η ακτογραμμή, η διαμόρφωση του βυθού, η πληθώρα των βραχονησίδων που περιβάλλουν το νησί, οι ξέρες, τα ναυάγια οι θαλασσινές σπηλιές, οι βραχώδεις ακτές και οι απόκρημνες παραλίες προσφέρονται για ξεναγήσεις στο βυθό. Τα οργανωμένα και ειδικευμένα καταδυτικά κέντρα που υπάρχουν στη Σκύρο σας παρέχουν καταδυτική εκπαίδευση, καταδυτικό εξοπλισμό, οργανωμένες καταδυτικές εκδρομές και καταδύσεις με σκάφος, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες.

Βρισκόμαστε στο κέντρο του Αιγαίου, περιτριγυρισμένοι από θάλασσα. Η Ιστιοπλοΐα στη Σκύρο είναι ιδανική αφού η ακτογραμμή του νησιού είναι πανέμορφη και πολυποίκιλη, με σμαραγδένιους κολπίσκους και παραλίες. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα μαθήματα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης και τριγώνου από τον Ναυτικό Όμιλο Σκύρου.

Τηλ.: 22220 29224,
email: skyrosnautical@yahoo.gr
Πρόεδρος Ομίλου: Μιχάλης Χριστοδούλου
Τηλ.: 6976971403

WINDSURFING

Οι ιδανικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της Σκύρου όλο το χρόνο καθιστούν την περιοχή έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για την εκμάθηση και εξάσκηση αυτού του είδους θαλάσσιων αθλημάτων. Η ακτογραμμή του νησιού είναι πανέμορφη και πολυποίκιλη, με σμαραγδένιους κολπίσκους, ιδανικούς για windsurfing καθώς και οι δημοφιλείς παραλίες Καλαμίτσα και Ατσίτσα.

KITESURFING

Οι ιδανικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της Σκύρου όλο το χρόνο καθιστούν την περιοχή έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για την εκμάθηση και εξάσκηση αυτού του είδους θαλάσσιων αθλημάτων. Η ακτογραμμή του νησιού είναι πανέμορφη και πολυποίκιλη, με σμαραγδένιους κολπίσκους, ιδανικούς για kite surfing καθώς και οι δημοφιλείς παραλίες Καλαμίτσα και Ατσίτσα.

Χρήσιμα τηλέφωνα για τη διαμονή σας στη Σκύρο:
Λιμεναρχείο Σκύρου: 2222 093475
Λιμεναρχείο Κύμης: 22220 22606
Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου: 22220 92222
Πρακτορείο ΚΤΕΛ Σκύρου: 22220 91123
Πρακτορείο ΚΤΕΛ Αθηνών: 210 831715
Δήμος Σκύρου: 22223 50343
Αστυνομία: 22220 91274